Ewangelia życia. Dobra nowina o życiu wszystkich istot żywych - Brusiło, Jerzy (Teologia i Moralność, 2025)
Encyklika Jana Pawła II Evangelium vitae jest przede wszystkim orędziem o wartości i nienaruszalności życia ludzkiego. Celem pracy jest znalezienie danych o wartości i znaczeniu życia także innych istot żywych, poza człowiekiem, o czym sugeruje zapis 42. punktu Ewangelii życia. W zastosowanych metodach tych poszukiwań dominuje analiza tekstów biblijnych, teologicznych i faktów przyrodniczych, aby stwierdzić, że współudział człowieka w panowaniu Boga nad całym żywym stworzeniem i moralna odpowiedzialność człowieka za życie wszystkich istot żywych jest wystarczającą racją do uznania wartości i znaczenia życia pozaludzkiego. Wniosek o najwyższej wadze nadprzyrodzonej jest taki, że Dobra Nowina o życiu wszystkich istot żywych otwiera również nową perspektywę: udział w dziele odkupienia, wolności i chwały dzieci Bożych.