Ewangelia życia wobec niektórych wyzwań związanych z rozwojem technologii biomedycznych i sztucznej inteligencji - Kobak, Jan (Teologia i Moralność, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie etycznych i duszpasterskich wyzwań, jakie stawiają przed współczesnym człowiekiem dynamicznie rozwijające się technologie biomedyczne oraz sztuczna inteligencja w obszarze sztucznych macic, wyznaczania czasu płodnego i niepłodnego w cyklu owulacyjnym oraz relacyjnych lub empatycznych systemów komputerowych. Wykorzystano metodę analizy literatury przedmiotu oraz teologicznomoralną i pastoralną analizę wybranych problemów według schematu widzieć-osądzić-działać. Wnioski wskazują na możliwość odwołania się do zdobyczy technologicznych w nauczaniu oraz zastosowania nowoczesnych narzędzi w duszpasterstwie, a także na konieczność profilaktyki i przeciwdziałania zagrożeniom. Podstawę do właściwego stosowania zdobyczy technologicznych stanowi nauczanie, zawarte w Encyklice Evangelium vitae oraz związanych z nią wypowiedziach Kościoła.