Ewangelia życia w charytatywnej misji Florenckiej Archikonfraterni Miłosierdzia wczoraj i dziś - Olczyk, Maciej (Teologia i Moralność, 2025)
Florencka Archikonfraternia Miłosierdzia (Misericordia di Firenze) to wielowiekowa organizacja charytatywna, której początki sięgają średniowiecza. Współcześnie łączy wiele form aktywności opiekuńczo-pomocowej na rzecz ludzkiego życia. Celem artykułu jest ukazanie, w jaki sposób bractwo realizuje postulat Encykliki Evangelium vitae, aby otaczać troską każde życie ludzkie na wszystkich jego etapach. Stosując metodę analizy źródeł autor prezentuje, jak na przestrzeni kilku stuleci wolontariusze, inspirowani Ewangelią i filantropią, otaczają opieką życie i zdrowie dzieci oraz dorosłych, ratują ofiary wypadków, towarzyszą chorym, wspierają ubogich, niosą pomoc seniorom. Nakreślona panorama działań charytatywnych jest dowodem wielkiego zaangażowania na rzecz ratowania i pielęgnowania ludzkiego życia, nierzadko z poświęceniem i podejmowanym ryzykiem, jak w okresach dawnych epidemii i podczas ostatniej pandemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2. Zgodnie z wielowiekową tradycją liczni wolontariusze pragną pozostać anonimowymi świadkami i sługami Ewangelii życia, którzy spełniają swą misję dyskretnie i bez rozgłosu.