Etyka pracy z osobami starszymi - Czepczarz, Jarosław; Czepczarz, Agata (Teologia i Moralność, 2025)
Współczesne wyzwania demograficzne, związane z dynamicznie starzejącym się społeczeństwem, stawiają przed środowiskiem medycznym oraz systemem opieki zdrowotnej konieczność redefinicji standardów etycznych w pracy z osobami starszymi. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę wieloaspektowej analizy kluczowych zagadnień etycznych w kontekście opieki geriatrycznej, uwzględniając nie tylko fundamentalne zasady bioetyki, ale również wyzwania wynikające z ograniczeń poznawczych, problemów komunikacyjnych oraz specyfiki opieki terminalnej. Szczególny nacisk położono na poszanowanie autonomii pacjenta, przeciwdziałanie terapii daremnej oraz konieczność rozwijania kompetencji interpersonalnych w relacji pacjent–personel medyczny. Artykuł stanowi głos w dyskusji nad koniecznością humanizacji współczesnej medycyny geriatrycznej, postulując model opieki oparty na empatii, sprawiedliwości i godności człowieka w każdej fazie życia.