Zurück zum Menschen. Radykalizm wybranych motywów etyki środowiskowej jako wyraz kondycji współczesnego człowieka - Kmiecikowski, Waldemar (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł prezentuje wybrane, skrajne motywy refleksji etycznośrodowiskowej. Badania – prowadzone w perspektywie fenomenologicznej – wskazują na ich niedostateczne aksjologiczne ugruntowanie i prowadzą do wniosku, że równość biocentryczna nie jest ani dana doświadczalnie jako troska o postprzyrodę, ani też koherentna w horyzoncie ontologicznym. Koncepcja równej wartości wsobnej wszystkich organizmów (a niekiedy wszystkich bytów) okazuje się aksjomatem biocentrycznym tworzącym fundamenty dla ideologicznego projektu radykalnej etyki środowiskowej. Obejmuje on m.in. zakwestionowanie tradycyjnej etyki, koncepcję nowego humanizmu czy antropomorfizację przyrody i stanowić ma intelektualną podstawę do praktycznej aktywności ekologicznej. Taki skrajny wariant etycznośrodowiskowy de facto odsłania zarówno zagubienie współczesnego człowieka, jak i imperatyw powrotu do klasycznych rozstrzygnięć antropologicznych.