Oczekiwania pracowników socjalnych wobec samorządu lokalnego w realizacji usług na rzecz rodzin zagrożonych. Badania małopolskie - Młyński, Józef (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł przedstawia wyniki badań przeprowadzonych w 2025 roku wśród pracowników socjalnych w województwie małopolskim, których głównym celem było rozpoznanie oczekiwań wobec samorządu lokalnego w zakresie realizacji usług społecznych dla rodzin zagrożonych. Główny problem badawczy sformułowano jako pytanie: jakie są oczekiwania pracowników socjalnych wobec samorządu w kontekście wykonywania zadań z zakresu pracy socjalnej? Badania osadzono w kontekście pracy socjalnej jako kluczowego komponentu lokalnej polityki społecznej, zarządzania zasobami ludzkimi oraz systemu bezpieczeństwa socjalnego. Zastosowano metodę ilościową (CAWI), obejmującą 312 respondentów – pracowników Centrum Usług Społecznych i Ośrodków Pomocy Społecznej. Wyniki wykazały, że najistotniejsze oczekiwania dotyczą zwiększenia finansowania, uproszczenia procedur administracyjnych, wsparcia psychologicznego oraz szkoleń zawodowych. Zidentyfikowano również główne bariery w pracy socjalnej: biurokrację, niskie wynagrodzenie oraz przeciążenie obowiązkami. Artykuł podkreśla konieczność reformy systemu zarządzania pomocą społeczną, uwzględniającej głos praktyków – pracowników socjalnych, jako istotnych aktorów lokalnej polityki wspierającej rodziny w kryzysie.