Uczynki miłosierdzia względem ciała i względem ducha w posłudze katechetycznej - Gogolik, Mirosław (Teologia Praktyczna, 2015)
Papież Franciszek w bulli Misericordiae vultus, ogłaszającej nadzwyczajny jubileusz miłosierdzia, pośród wielu postulatów i zaleceń, zwraca się do wiernych Kościoła z gorącym życzeniem, aby chrześcijanie przemyśleli podczas Jubileuszu uczynki miłosierdzia względem ciała i względem ducha. Podejmując to życzenie Franciszka warto przemyśleć i odkryć na nowo uczynki miłosierdzia względem ciała i względem ducha w przestrzeni katechetycznej, ich miejsce w przepowiadaniu katechetycznym i formy czynnego wypełniania tychże uczynków miłosierdzia, podejmowane i inspirowane przez szkolne lekcje religii oraz katechezę parafialną. W tym celu analizie zostaną poddane współcześnie obowiązujące dokumenty katechetyczne, materiały programowe katechezy w Polsce oraz wybrane pomoce do nauczania religii, mianowicie podręczniki, karty pracy, wykorzystywane na kolejnych etapach edukacyjnych.