Miejsce i rola kantyków w księdze Liturgii Godzin. Kwestie redakcyjne - Stefański, Jerzy (Teologia Praktyczna, 2015)
W przedsoborowym Breviarium Romanum, kantyki, czyli śpiewy, hymny zaczerpnięte ze Starego Testamentu, występowały wyłącznie w jutrzni (laudes). Psalmodia tejże godziny kanonicznej obejmowała cztery psalmy plus kantyk. Kantyk znajdował się zawsze na czwartym miejscu, czyli po trzech kolejnych psalmach następował kantyk, a potem na piątym miejscu ostatni z czterech psalmów. Psalmodia zaś była w układzie jednego tygodnia, natomiast laudes na każdy dzień były podwójne (I laudes oraz II laudes). Artykuł prezentuje problematykę rewizji kantyków Breviarium Romanum, która należała do kompetencji Grupy Studyjnej (Consilium) nr III De psalmis distribuendis.