Od misyjności chrztu Polski do misyjności przekazów radiowych - Zagórska, Katarzyna (Teologia Praktyczna, 2016)
Artykuł stanowi interdyscyplinarne omówienie prezentacji jubileuszu 1050. rocznicy chrztu Polski w mediach katolickich. Na przykładzie poznańskiego Radia Emaus analizowano jego misję, sięgając po opracowania leksykograficzne, legislacyjne oraz katolicką naukę społeczną. Program pre-ewangelizacyjny, ewangelizacyjny i konfesyjny stanowi wypełnienie misji stacji, zapisanej w jej statucie. Przedmiotem badań są audycje emitowane od września 2015 do sierpnia 2016 roku Materiał obejmuje wielogodzinne nagrania o tematyce społeczno-religijnej, historycznej i kulturalnej, informujące o obchodach, relacjonujące je oraz podsumowujące.