Diagnoza osób ubiegających się o nadanie statusu uchodźcy w Polsce – omówienie nowelizacji - Zalewski, Bartosz; Kamińska, Aleksandra (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2019)
Od czasu powstania pierwszych standardów procesu diagnozowania uchodźców zaszły w tym obszarze istotne zmiany, związane z wprowadzeniem nowych regulacji (standardy ogólne, nowe procedury identyfikacji uchodźców). W tekście opisana jest nowelizacja dokumentu – powody i konsekwencje zmiany jego statusu ze Standardów na Wskazówki, odniesienie do Standardów ogólnych, wnioski wynikające z recepcji pierwszego dokumentu w środowisku oraz opis wprowadzonych zmian.