Analiza polskich testów do pomiaru inteligencji emocjonalnej lub komponentów składających się na inteligencję emocjonalną - Lubikowska, Aleksandra Barbara (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2021)
Celem niniejszego badania była weryfikacja korelacji między polskimi testami zadaniowymi służącymi do pomiaru inteligencji emocjonalnej (EI) lub komponentów EI.Â W badaniu udział wzięły 43 osoby ze Stowarzyszenia Mensa Polska. Otrzymane wyniki wykazały dodatnią korelację między TRE i TIE (r=0,30 p<0,05) oraz ujemną korelację między SIE-T i TRE (r=-0,28, p<0,05). Korelacja między SIE-T i TIE okazała się nieistotna.