Kwestionariusz postaw wobec zabiegów na zwierzętach jako metoda badania lęku kastracyjnego - Karpiński, Jakub Antoni (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2024)
Celem niniejszej pracy jest konstrukcja i sprawdzenie wartości Kwestionariusza Postaw wobec Zabiegów na Zwierzętach jako narzędzia projekcyjnego do pomiaru lęku kastracyjnego u mężczyzn. Za pomocą analizy czynnikowej wyszczególniono skale kwestionariusza potencjalnie badające lęk kastracyjny, a następnie zbadano związki ich wyników z konstruktami uznawanymi przez teoretyków za powiązane z lękiem kastracyjnym: seksizmem oraz jakością postaw rodzicielskich matki i ojca. W badaniu wzięło udział 61 mężczyzn w wieku od 18 do 72 lat. Skala obawa o zdrowie wykazała związki sugerujące badanie przez nią nią lęku kastracyjnego. Skala męstwa nie wykazała istotnych statystycznie związków z badanymi zmiennymi. Skala współczucie, niezwiązana tematycznie z lękiem kastracyjnym nie wykazała związków, które sugerowałyby badania przez nią lęku kastracyjnego. Wyniki stanowią argument za trafnością teoretyczną narzędzia i trop do przyszłych badań jego trafności.