Kwestionariusz jakości życia kobiet po porodzie - Martula, Natalia (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2024)
W pracy przedstawiono etapy konstrukcji Kwestionariusza jakości życia kobiet po porodzie, który stworzony został na potrzebę badań własnych. Celem badań było zbadanie poczucia jakości życia kobiet po porodzie oraz ustalenie czynników determinujących jego poziom. Próbę badawczą stanowiło 205 kobiet. W badaniu m.in. skorelowano wyniki Kwestionariusza jakości życia kobiet po porodzie z wynikami Skali satysfakcji z życia (SWLS). Ustalono, że ocena satysfakcji z aktualnej sytuacji życiowej istotnie koreluje z funkcjonowaniem kobiet w obszarach emocjonalnym (r=0,36), poznawczym (r=0,52), fizycznym (r=0,33), społecznym (r=0,56) i z odczuciami związanymi z opieką nad dzieckiem (r=0,28). Inne zastosowane narzędzia to Kwestionariusz Nadziei na Sukces (KNS) i Kwestionariusz temperamentu EAS-D wersja dla dorosłych. W celu analizy zgodności wewnętrznej testu użyto współczynnika alfa Cronbacha (α). Współczynnik α w badaniu właściwym osiągnął zadawalającą wartość, kolejno dla podskal opieka nad dzieckiem, funkcjonowanie emocjonalne, poznawcze, fizyczne i społeczne, wyniósł 0,74; 0,83; 0,72; 0,57; 0,74.