Skala Oceny Zaangażowania Rodzica (SOZR) – propozycja teoretyczna i psychometryczne opracowanie - Micał, Mateusz R. (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2024)
Wstęp. Celem badania było opracowanie i walidacja Skali Oceny Zaangażowania Rodzica (SOZR), eksperymentalnej wersji narzędzia mierzącego poziom zaangażowania rodzicielskiego matki i ojca, postrzeganego przez jego odbiorcę – ich dziecko. Oryginalność zaproponowanego podejścia polega na zwróceniu uwagi na perspektywę młodych ludzi oraz na zoperacjonalizowaniu konstruktu w odniesieniu do teorii funkcji rodzicielskich. Metoda: badania przeprowadzono techniką CAWI w grupie 145 młodych dorosłych w wieku 18–25 lat. Właściwości psychometryczne SOZR oszacowano stosując różne metody analizy rzetelności i trafności. Wyniki: przeprowadzona analiza czynnikowa ujawniła jednoczynnikową strukturę SOZR, składającą się z 10 pozycji, funkcjonującą w dwóch wersjach odpowiedzi – matka, ojciec. Wykazano zadowalającą współzmienność wyników SOZR z wynikami innych narzędzi oraz wysoką rzetelność pomiaru. Wnioski: badania pilotażowe potwierdziły zasadność przyjętej operacjonalizacji zaangażowania rodzicielskiego, jednak opracowanie ostatecznej wersji SOZR wymaga dalszych prac.