Skala Tolerancji Wieloznaczności Edwarda F. McQuarriego i Davida Glena Micka: polska adaptacja - Czajeczny, Dominik (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2016)
Celem pracy było stworzenie polskiej adaptacji Skali Tolerancji Wieloznaczności oraz jej walidacja. Grupa badawcza składała się ze 127 osób. Do badania trafności wybrano aspekt teoretyczny. Użyto następujących metod: analiza macierzy korelacji, analiza różnic międzygrupowych, analiza czynnikowa. W analizie macierzy korelacji badano związki tolerancji wieloznaczności z otwartością na doświadczenie, lękiem jako cechą, potrzebą poznawczego domknięcia oraz bezdecyzyjnością. Uzyskane korelacje wyniosły od 0,25 do 0,46. Wszystkie okazały się istotne. Inne hipotezy nie zostały potwierdzone. Analiza czynnikowa wskazuje na jednorodną strukturę skali. Skala osiągnęła alfa Cronbacha 0,68. Adaptowane narzędzie ma charakterystykę zbliżoną do oryginalnego. Głównym zastosowaniem skali są badania naukowe.