Jakościowa analiza odpowiedzi w Teście Matryc Ravena w wersji dla zaawansowanych - Szecówka-Nowak, Maria (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2015)
Artykuł koncentruje się przede wszystkim na poszukiwaniu jakościowych aspektów Testu Matryc Ravena w wersji dla Zaawansowanych. Celem prezentowanego badania jest propozycja analizy i kategoryzacji wszystkich możliwych odpowiedzi na zadania Testu Matryc Ravena – zarówno tych diagnostycznych (zgodnych z kluczem testu), jak i tych niediagnostycznych (niezgodnych z kluczem). Przedstawione rezultaty eksploracyjnego badania stanowią część szerszego projektu badawczego zmierzającego do poszukiwania możliwości uzyskiwania dodatkowych (poza standardowo przyjętymi przez autora testu) informacji diagnostycznych.