Zdolność do identyfikacji emocji na podstawie ekspresji mimicznych - doniesienie z badań przestępców - Knecht, Jakub (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2015)
Treścią raportu jest informacja na temat badań przeprowadzonych do pracy magisterskiej pod tytułem "Analiza związku psychotyczności z umiejętnością rozpoznawania emocji u osób skazanych". Zawiera psychologiczną definicję przestępcy i informacje o czynnikach biopsychicznych, których określone natężenie lub wystąpienie ma wpływ na popełnianie czynów przestępczych oraz informacje o możliwości różnicowania populacji przestępczej od nie przestępczej. W rapocie przywołano termin inteligencji emocjonalnej z wyszczególnieniem umiejętności rozpoznawania emocji traktowanej jako rodzaj zdolności poznawczej będącej wyznacznikiem inteligencji emocjonalnej. Raport stwierdza potwierdzenie hipotezy, iż istnieje różnica w poziomie inteligencji emocjonalnej skazanych i nie skazanych.