Trafność teoretyczna Kwestionariusza radzenia sobie w sytuacjach stresowych CISS ze szczególnym uwzględnieniem trafności teore-tycznej skali stylu skoncentrowanego na unikaniu - Jabłońska, Agata (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2021)
Sprawdzono trafność teoretyczną Kwestionariusza radzenia sobie w sytuacjach stresowych (CISS) ze szczególnym uwzględnieniem trafności skali stylu skoncentrowanego na unikaniu (SSU). 141 studentów (76 kobiet, 65 mężczyzn) w wieku 19-26 lat, wypełniło: kwestionariusz CISS, Skalę Uogólnionej Własnej Skuteczności, Pure Procrastination Scale oraz Kwestionariusz spędzania wolnego czasu. Badanie trafności metodą analiz: macierzy korelacji, czynnikowej oraz struktury wewnętrznej testu, dostarczyło argumentów świadczących na korzyść trafności teoretycznej, zarówno skali SSU jak i całego kwestionariusza. Uwzględniając uzyskane dane oraz wyniki badań zagranicznych (Endler, Parker, 1990b, 1994; Cosway, Endler, Sadler, Deary,Â 2000), sugeruje się rozważenie wprowadzenia w polskiej wersji kwestionariusza zróżnicowania norm stenowych dla płci.