Zmiany Kodeksu Etyki Zawodowej – diagnozowanie - Paluchowski, Władysław Jacek; Wojtowicz , Beata (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2021)
W artykule opisano historię Kodeksu Etyczno-Zawodowego Psychologa Polskiego Towarzystwa Psychologicznego oraz przebieg jego aktualizacji. Szczegółowo przedstawiono efekt pracy zespołu opracowującego w latach 2015-2020 część Kodeksu, dotyczącą etycznych problemów diagnozowania aktualnie przygotowywanego Kodeksu. W załączniku zamieszczono szczegółowe przepisy etyczne dotyczące diagnozy psychologicznej w 2 części Kodeksu Etycznego Psychologa Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.