Skala przywiązania do zwierząt domowych Lexington: polska adaptacja oraz jej osobowościowe i emocjonalne korelaty - Kotus, Magdalena (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2024)
Celem pracy była adaptacja Lexington attachment to pets scale (Laps) do warunków polskich oraz sprawdzenie czy istnieją powiązania między przywiązaniem do zwierząt domowych, a osobowością w teorii Wielkiej Piątki oraz regulacją emocjonalną. W badaniu własnym wzięło udział 426 osób w wieku od 18 do 77 lat. Do badania trafności kwestionariusza wybrano aspekt teoretyczny – analizę korelacji z innymi zmiennymi. Skala osiągnęła współczynnik rzetelności, afla Cronbacha między 0,80, a 0,91. Adaptowane narzędzie ma charakterystykę zbliżoną do oryginału kwestionariusza. Głównym zastosowaniem skali są badania naukowe. Badanie wykazało związki niektórych cech osobowości z natężeniem przywiązania w poszczególnych jego obszarach. Wyniki analiz sugerują, że osoby badane bardziej przywiązane do swoich zwierząt, mogą mieć większe trudności w zakresie zarządzania swoim stanem emocjonalnym.