Polska adaptacja kwestionariusza autorytaryzmu Aggression-Submission-Conventionalism Dunwoody’ego i Funkego - Kopytek, Paweł (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2024)
Kwestionariusz Aggression-Submission-Conventionalism opiera się na koncepcji autorytaryzmu Altemeyera. Przeprowadzono jego polską adaptację (ogólne n = 298) - sformułowane zostały polskie pozycje testowe, zbadana została struktura czynnikowa oraz związki podskal ze zmiennymi kryterialnymi. Testy hipotez zakończyły się częściowo pomyślnie. Struktura czynnikowa spełniła minimalne kryteria dopasowania jedynie po usunięciu niektórych pozycji testowych. Hipotezy dotyczące zmiennych kryterialnych zostały częściowo potwierdzone, jednak żadne wyniki nie były z nimi rażąco sprzeczne. Potwierdzenia trafności zbieżnej nie uzyskała podskala autorytarnej uległości - przyczyną były prawdopodobnie błędy metodologiczne. Wyciągnięte są wnioski, że teoria Altemeyera ma zastosowanie w polskim kontekście, jednak polska wersja kwestionariusza wymaga ulepszeń.