Polska adaptacja i walidacja narzędzia do pomiaru uważności CAMS-R - Dębek, Agata (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2024)
Artykuł poświęcony jest polskiej adaptacji i walidacji narzędzia do pomiaru uważności CAMS-R (Cognitive and Affective Mindfulness Scale-Revised). Opisano w nim historię i ewolucję pojęcia uważności. Przedstawiono podstawy teoretyczne narzędzia, definicje operacyjne uważności oraz związki mindfulness z innymi konstruktami teoretycznymi. Po omówieniu metodologii procesu adaptacji i walidacji narzędzia, zaprezentowano właściwości psychometryczne zaadaptowanej wersji skali, uzyskane podczas pilotażu.