Studnie kultury pucharów lejkowatych i osada kultury łużyckiej odkryte w Kiekrzu (stan. 48), w gminie Rokietnica, w pow. poznańskim, woj. wielkopolskie - Krzyszowski , Andrzej; Kaniewska, Daria (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Badania wykopaliskowe w Kiekrzu, na stan. 48 przeprowadzono w październiku 2022 roku w związku z budową lokalnej inwestycji przemysłowej. Efektem badań na powierzchni ok. 24 arów było zarejestrowanie 87 obiektów nieruchomych oraz łącznie 1570 źródeł ruchomych. W zakresie chronologii odkryty materiał przyporządkowano dwom horyzontom kulturowym. Pierwszy to pozostałości po osadzie ludności kultury pucharów lejkowatych, które reprezentują dwie studnie (bez organicznych cembrowin). W jednej z nich wystąpiło 21 fragmentów ceramiki. Próbkę drewna dębu pochodzącą z jednego z tych obiektów poddano analizie radiowęglowej techniką LSC, uzyskując datę z ok. lat 3516-3365 BC. Drugi horyzont osadniczy stanowiły pozostałości osiedla ludności kultury łużyckiej z IV-V epoki brązu. Zarejestrowano 85 obiektów oraz 1391 fragmentów ceramiki, 9 grudek polepy, 147 kości zwierzęcych, 2 przedmioty kamienne i 3 przedmioty wykonane z kości zwierzęcych.