Osada podgrodowa w Grzybowie w świetle badań nieinwazyjnych i weryfikacji wykopaliskowej — doniesienia wstępne - Danielewski, Marcin; Wrzesiński , Jacek (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Gród w miejscowości Grzybowo (pow. wrzesiński) był jednym z najważniejszych ośrodków w okresie tworzenia się państwa Piastów. Jego najstarsza faza przypada na lata 919–923. Zainteresowanie badawcze sięga XIX w., ale systematycznie wykopaliskowo badany był dopiero w latach 1989–2007 i 2018–2021. Ostatni okres prac to weryfikacja archiwaliów, intensyfikacja badań nieinwazyjnych i prace wykopaliskowe obejmujące także osadę leżącą najbliżej grodu - Grzybowo, stan. 6. W wyniku badań osady stwierdzono jej intensywne użytkowanie. Ujawniono obiekty związane z produkcją i przetwarzaniem metali. A także rów, związany z najwcześniejszą fazą grzybowskiego grodu. Ten długi rów oddzielał od wschodu obszar, na którym gród powstał utrudniając do niego dostęp. Zrealizowane badania wykopaliskowe oraz nieinwazyjne pokazują, że osadnictwo otwarte związane z ośrodkiem grodowym w Grzybowie było znacznie bardziej intensywne niż sądzono do tej pory.