Wieczna lampa z Placu Kolegiackiego w Poznaniu - Wawrzyniak, Piotr (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
W 2017 roku w trakcie sprawowania nadzorów archeologicznych nad kładzeniem izolacji przeciwwilgociowej na zewnętrzne lica fundamentów poznańskiej plebani farnej, zlokalizowanej przy ul. Klasztornej 11, odkryto szklane naczynie, pierwotnie stanowiące wkład do tzw. wiecznej lampy. Pojemnik zachował się niemal w całości, utrącony miał tylko kilkucentymetrowy fragment soplowatego zakończenia. Analiza tego cennego artefaktu wykazała, że jest to przypuszczalnie wyrób z 2. połowy XVII wieku i był na wyposażeniu kolegiaty miejskiej pw. św. Marii Magdaleny. Po utraceniu przez świątynię funkcji sakralnych i jej zburzeniu klosz przechowywano na plebanii farnej. Podczas XIX-wiecznej naprawy fundamentów plebani jako bezużyteczny śmieć został wrzucony do wykopu. Rzeczona lampa jest obecnie jednym z niewielu zachowanych elementów z dawnego wyposażenia kolegiaty.