Badania archeologiczne reliktów II-wojennego schronu obrony przeciwlotniczej przy ul. Kolejowej 50/52 w Poznaniu - Banaszak, Paweł; Wawrzyniak, Piotr (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Badania wykonano zgodnie z nakazem wydanym przez Miejskiego Konserwatora Zabytków w celu „pełnego rozpoznania i zinwentaryzowania odkrytego (...) schronu ochrony przeciwlotniczej z lat 40 XX w.". Miały one miejsce na tyłach posesji przy ul. Kolejowej 50/52 w Poznaniu. Odsłonięty na planie zygzaka fragment budowli, zorientowany wzdłuż osi NE-SW, składał się z trzech podstawowych elementów, tj. zejścia, przedsionka i właściwego po mieszczenia dla ochrony ludzi przed nalotami. Schron zbudowano z betonowych elementów prefabrykowanych w 1943 lub w początkach następnego roku. Wykonane w trybie ratowniczym badania archeologiczne i inwentaryzacja II-wojennej szczeliny przeciwlotniczej wynikały nie tylko ze wzmożonego zainteresowania środowiska archeologów czasami najnowszymi, w tym związanymi z wypadkami wojennymi (,,archeologia pól bitewnych"), lecz również z przyjęcia nowej doktryny konserwatorskiej nakazującej w miarę możności chronić i badać rozmaite obiekty z tego okresu, także o charakterze militarnym.