Działalność wojewódzkiego, powiatowego i miejskiego konserwatora zabytków w zakresie archeologicznego dziedzictwa kulturowego w roku 2023 - Krawczewska , Agnieszka; Świtoń, Marta (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Podczas XXIII Konferencji Sprawozdawczej „Badania archeologiczne na Nizinie Wielkopolsko-Kujawskiej Sezon 2023”, która odbyła się 12 czerwca 2024 r. w Muzeum Archeologicznym w Poznaniu, przedstawiono niektóre czynności z zakresu ochrony archeologicznego dziedzictwa kulturowego podejmowane przez Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zbytków, Powiatowego Konserwatora Zabytków dla powiatu poznańskiego oraz Miejskiego Konserwatora Zabytków w Poznaniu. Zadania konserwatorskie koncentrują się wokół postępowań administracyjnych, wykonywania oględzin, kontroli, odbiorów, gromadzenia dokumentacji badawczej, prowadzenia ewidencji zabytków a także współdziałania w sprawach ochrony zabytków i opieki nad zabytkami z organami administracji rządowej, organami samorządu terytorialnego i organizacjami społecznymi.