Badania kondygnacji piwnicznej kamienicy staromiejskiej przy ul. Żydowskiej 7 w Poznaniu - Banaszak, Paweł (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Poddaną w 2018 r. badaniom archeologicznym kamienicę zlokalizowano w bloku zabudowy staromiejskiej, zawierającym się pomiędzy ul. Kramarską, Wroniecką, Mokrą i Żydowską, przy zachodniej pierzei ostatniej z nich. W ich trakcie natrafiono na bliżej nieokreślone ślady średniowiecznych konstrukcji szkieletowych w części frontowej założenia. Początki zabudowy murowanej na działce sięgają może 1. połowy XVI wieku, aczkolwiek nie ma pewności, czy nie nastąpiło to później, nawet po 1590 r. Wzniesiony wówczas niewielki, dwutraktowy budynek w następnych stuleciach sukcesywnie rozbudowywano, m.in. dostawiając trzeci trakt i wznosząc kolejne kondygnacje. Zagładę kamienicy przyniosły wypadki wojenne w 1945 r. Obecna, nadzwyczaj skromna forma obiektu jest jednym ze świadectw powojennej odbudowy poznańskiej Starówki.