Cmentarzysko ludności kultury pomorskiej i z okresu wczesnego średniowiecza na stanowisku nr 1 (azp 55-33/13) w Chociczy Małej, pow. wrzesiński - Żychlińska , Justyna; Żychliński , Daniel; Pachulski , Piotr (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Stanowisko nr 1 w Chociczy Małej było badane w związku z budową centrum magazynowo dystrybucyjnego wraz z obiektami towarzyszącymi przez APB Thor Sp. z o.o. z Gniezna. Na obszarze 72 arów zarejestrowano 20 ciałopalnych grobów ludności kultury pomorskiej oraz 20 grobów szkieletowych i dwa depozyty z wczesnego średniowiecza, a także dwa nowożytne budynki zrębowe (XVI-XVII w.). Nekropola ludności kultury pomorskiej została rozpoznana w całości, a użytkowano ją we wczesnej fazie starszego okresu przedrzymskiego. Cmentarzysko wczesnośredniowieczne także rozpoznano w całości i datuje się je na XI wiek.