Obwiązane bransolety żmijowate i tkanina z zapinki (z powiatu złotowskiego) - Sikorski, Andrzej (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
Kontynuując badania tekstyliów z cmentarzysk ludności kultury wielbarskiej, wykonano serię analiz tkanin i odcisków na dwóch bransoletach żmijowatych i zapince z nieznanej miejscowości, z terenu gminy Zakrzewo, w powiecie złotowskim. Ekspertyzy przeprowadzone zostały w ówczesnym Instytucie Prahistorii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (wrzesień 2010–styczeń 2011). Zgodnie z przyjętym schematem udało się określić prawie wszystkie elementy włókiennicze. Ze względu na stan zachowania próbek (przesuszone, częściowo starte, zaśniedziałe, wyciągnięte), wyniki pomiarów na pewno nie odwzorowują pierwotnych walorów (lub defektów) tych wyrobów oraz potencjalnych preferencji lub zużycia w „starożytności”.