Najbliżej nieba - Sikora, Mateusz; Dębski , Artur; Ignaczak, Marcin (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
W trakcie prac archeologicznych prowadzonych przy budynku Akademii Lubrańskiego na Ostrowie Tumskim w Poznaniu odnaleziono pozłacany przedmiot brązowy. Został on zidentyfikowany jako zakończenie piorunochronu. Jest to jedyny tego typu zabytek z badań prowadzonych na wyspie katedralnej. Najstarszy piorunochron w Poznaniu został założony w 1793 r. na kamienicy Bielfeldów, a na Ostrowie Tumskim najprawdopodobniej w 1816 r. na katedrze. Porównanie zabytku z pojawiającymi się od XIX w. reklamami instalacji odgromowych pozwala ustalić jego chronologię na początek XX w. Bliższą informację dotyczącą czasu i miejsca produkcji może wskazać identyfikacja częściowo nieczytelnego znaku wytwórcy.