Ostatnie analizy — fragmenty tkanin z cmentarzyska w Dziekanowicach - Sikorski, Andrzej; Wrzesińska, Anna; Wrzesiński , Jacek (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
W 46 grobach wczesnośredniowiecznego cmentarzyska w Dziekanowicach (stan. 22, gm. Łubowo, woj. wielkopolskie) zarejestrowano fragmenty tekstyliów. Były to elementy nakryć głowy, stroju, sznurki, worki/szmaty depozytowe, woreczki/sakiewki i inne (strzępy nitek, tkanina na jelcu miecza, szmatki „płacidła” płócienne, czy tkanina owijająca drzewce laski/proporca).