Ledniczka we wczesnym średniowieczu — wyniki badań archeologicznych w sezonach 2022-2023 - Pawlak, Ewa (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
W latach 2021-2022 Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy podjęło badania terenowe na Ledniczce, wyspie położonej na Jeziorze Lednickim (Rybitwy, stan. 4, AZP 50- 32/25). W sondażach położonych wzdłuż zachodniej linii brzegowej odkryto zalegające w chaotycznym układzie elementy drewniane, pochodzące z przepraw mostowych lub umocnień brzegu datowanych na 2. poł. XIII- XIII/XIV w. W warstwach detrytusu odkryto także ułamki naczyń z początku X w. Istotnych informacji dostarczył sondaż położony na północnym skłonie „wału” otaczającego od północy nasyp gródka stożkowatego. Naturalne wyniesienie, które wykorzystano do jego budowy podwyższono o około 1 m, a w humusie pierwotnym znajdował się liczny materiał zabytkowy pochodzący podobnie jak w poprzednim przypadku z czasu budowy siedziby obronnej oraz z początków X w.