Nowe źródła do datowania zespołu osadniczego w Dąbrówce, gm. Dopiewo, pow. poznański, na podstawie badań archeologicznych przeprowadzonych w 2021 roku - Pawlak, Ewa; Pawlak, Paweł; Rennwanz, Joanna (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
W trakcie badań przeprowadzonych w 2021 roku na terenie osady przygrodowej w Dąbrówce, gm. Dopiewo, odkryto 12 obiektów, z których szczególne znaczenie dla określenia ich metryki, ale również całego kompleksu osadniczego w Dąbrówce, ma rozpoznanie pozostałości studni cembrowanej drewnem dębowym oraz sąsiadującej z nią jamy. Cembrowina składała się z 9-10 wieńców łączonych na zrąb. Dno wyłożone było dranicami. W studni znajdował się m.in. innymi zachowany w całości ceber drewniany. W rezultacie przeprowadzonych badań archeobotanicznych w wypełnisku obu obiektów zarejestrowano pozostałości: lnu, konopi oraz pokrzywy, a ponadto potwierdzono też uprawę prosa. Daty bezwzględne uzyskane dla 10 prób wykazały, że cembrowinę wykonano z dranic pochodzących z drzew ściętych w latach 50. i 60. IX w. Zestaw pozyskanych źródeł ruchomych obejmuje ceramikę, kości zwierzęce, kilkadziesiąt przedmiotów metalowych, w tym ozdobną tarczkę – okucie pasa wywodzące się ze środowiska awaro-słowiańskiego, a ponadto fragment czekana – bradaticy związanej z kręgiem wielkomorawskim oraz brązowy grocik strzały typu scytyjskiego.