Umowa dzierżawy nieruchomości gruntowej zawierana w związku z budową farmy fotowoltaicznej - Narodzonek, Anna (Zeszyt Prawniczy UAM, 2021)
Zainteresowanie produkcją energii elektrycznej przy pomocy instalacji fotowoltaicznych zauważalnie zwiększa się. Aby było to możliwe, inwestor jest zobligowany do posiadania tytułu prawnego do nieruchomości, na której ma być posadowiona farma, co następuje poprzez zawarcie umowy dzierżawy nieruchomości gruntowej. Postanowienia takiej umowny w znaczący sposób różnią się od modelowych rozwiązań przyjętych w Kodeksie cywilnym i umacniają pozycję dzierżawcy względem wydzierżawiającego. W umowach dzierżawy zawieranych w tym celu znaleźć można postanowienia dotyczące zgody na zawarcie umowy poddzierżawy oraz przelew praw i obowiązków wynikający z umowy dzierżawy. Strony w umowie regulują także czyją własność stanowią urządzenia posadowione na nieruchomości oraz wyłączają zastosowanie ustawowego prawa zastawu przysługującego wydzierżawiającemu. Również postanowienia dotyczące czynszu dzierżawnego odbiegają od klasycznych postanowień umowy dzierżawy. Takie umocnienie pozycji dzierżawcy wynika między innymi z tego, że nie ingeruje on w znaczący sposób w stan nieruchomości, a po wygaśnięciu umowy dzierżawy, wydzierżawiający będzie mógł z niej korzystać.