Ograniczenie prowadzenia działalności gospodarczej w czasie pandemii COVID-19 - Drewniowska, Kinga (Zeszyt Prawniczy UAM, 2021)
Celem artykułu jest analiza legalności ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej, które wprowadzone zostało na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z powodu pandemii koronawirusa. Ograniczenie jednej z najistotniejszych wolności konstytucyjnych zostało wprowadzone na mocy rozporządzenia, a nie w drodze ustawy, czego wymaga Konstytucja RP. Budzi to szereg wątpliwości w zakresie legalności działań władzy publicznej. Powyższe skłania również do rozważań w przedmiocie możliwości uzyskania przez przedsiębiorców odszkodowania na szkody i straty spowodowane koniecznością zamknięcia działalności gospodarczej, pomimo braku wprowadzenia stanu nadzwyczajnego na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.