Umowa przewłaszczenia nieruchomości na zabezpieczenie z uwzględnieniem nowej regulacji art. 387 Kodeksu cywilnego - Komar, Wojciech (Zeszyt Prawniczy UAM, 2021)
Celem artykułu jest przeanalizowanie instytucji przewłaszczenia nieruchomości na zabezpieczenie oraz nowej regulacji kodeksu cywilnego. Poddano analizie dopuszczalność, formę i konstrukcję umowy. Badanie objęło prawa i obowiązki stron umowy, w szczególności przejście własności i zaspokojenie wierzytelności. Przedstawiono wybrane kontrowersyjne problemy podnoszone w doktrynie i orzecznictwie, m.in. obejście prawa przy przenoszeniu własności. Analizowany jest kształt, cel i skutki nowej regulacji w Kodeksie cywilnym. Opisane zostały przesłanki nieważności umowy wprowadzone nowelizacją.