Prosta spółka akcyjna jako remedium na problemy polskich start-upów - Nędzyński, Szymon (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Obecna rzeczywistość została zdominowana przez nowoczesne technologie. Proces cyfryzacji nabrał intensywnego tempa, przy czym nie przewiduje się, aby zamierzał on zwalniać. Branża nowych technologii obejmuje już praktycznie każdą dziedzinę życia człowieka. Tak ogromne spectrum działalności oraz zindywidualizowana specyfika każdego startupu, przekładają się na różnego rodzaju problemy prawne w uregulowaniu takich działaności. Wymagają one bowiem elastyczności podczas formułowania umowy spółki, a także gwarancji obejmowania udziałów/akcji również za wkłady w postaci świadczenia pracy lub usług. Oczywistym jest, że to czynnik ludzki, a właściwie praca konkretnej osoby (odkrywcy), jest kluczem do osiągnięcia sukcesu w tej branży. Regulacje dotyczące spółek osobowych nie są jednak wystarczające dla tego rodzaju przedsięwzięć, gdyż startupy – ze względu na wykorzystywane nowoczesne technologie – mogą w ekspresowym tempie zwiększać swoją dochodowość. Taki sukces wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi, co powoduje, iż wspólnicy lub akcjonariusze spółki, powinni mieć zagwarantowaną ograniczoną odpowiedzialność za ewentualne niepowodzenie. Również dotychczasowe spółki kapitałowe wydają się nie być remedium na problemy startupów. Regulacje te przede wszystkim nie umożliwiają obejmowania akcji za pracę na rzecz spółki, utrudniają zbywanie udziałów (np. w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością), a także wprowadzają formalizm podczas sporządzania umowy spółki oraz wymagają pokrycia dużego kapitału zakładowego (np. w spółce akcyjnej). Ustawodawca mając na celu rozwiązanie wyżej opisanych trudności, zdecydował się wprowadzić do Kodeksu spółek handlowych nową instytucję – prostą spółkę akcyjną. W opracowaniu przybliżono charakterystykę startupu, aktualnej sytuacji prawnej tego rodzaju przedsiębiorstw, a także omówiono najważniejsze regulacje prawne, które mogą wywrzeć wpływ na ich funkcjonowanie