Wybrane problemy związane ze szczególnym statusem Skarbu Państwa w spółkach handlowych - Michalak, Sebastian (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Potrzeby współczesnego społeczeństwa wymagają od państwa aktywnego uczestnictwa w obrocie gospodarczym w celu realizacji zadań publicznych. Jedną z form aktywności państwa w gospodarce są spółki handlowe z udziałem Skarbu Państwa. Autor przeanalizował wybrane problemy związane z uczestnictwem Skarbu Państwa w spółkach handlowych. Przedstawione problemy wynikają z możliwości kolizji interesu państwa realizowanego przez Skarb Państwa oraz interesu spółki, który powinny realizować jej organy. W opracowaniu przybliżono pojęcie interesu państwa oraz przedstawiono sposoby jego realizacji w ramach spółek handlowych z udziałem Skarbu Państwa. Nadto w artykule poruszono problem instrumentów, jakie prawo prywatne oraz prawo publiczne daje stationes fisci Skarbowi Państwa w celu zapewnienia realizacji interesu publicznego przez spółki z udziałem Skarbu Państwa. Istotnym zagadnieniem jest odpowiedzialność członków zarządu, którzy działając zgodnie z interesem państwa, naruszają jednocześnie interes spółki. Na tle powyższych rozważań przedstawiona została kwestia zgodności z prawem Unii Europejskiej regulacji, przewidujących szczególne narzędzia Skarbu Państwa służące do zapewnienia realizacji zadań publicznych, które mogą prowadzić do zniechęcania nowych inwestorów do uczestnictwa w spółce.