Konstytucyjność ograniczenia wolności zgromadzeń w Polsce w związku z wybuchem pandemii COVID-19 - Malinowski, Michał (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
W artykule przedstawiono zagadnienia dotyczące istoty wolności zgromadzeń oraz definicję zgromadzeń, a także możliwość ograniczenia wolności z art. 57 ustawy zasadniczej na poziomie art. 31 ust. 3 i art. 233 Konstytucji RP. Przedstawiono także pojęcia odnoszące się do wprowadzonego w ubiegłym roku na terenie Polski stanu epidemii oraz ograniczeń, które w związku z tym stanem mogą zostać wprowadzone. W artykule pojawia się także wątek rozporządzeń przeciwepidemicznych Rady Ministrów oraz ich wpływu na kształtowanie prawa dotyczącego obostrzeń zapobiegających transmisji wirusa SARS-CoV-2. Rozwiązania prawne dotyczące ograniczenia zgromadzeń wprowadzane przez Radę Ministrów zostały w niniejszym artykule zestawione z bieżącym orzecznictwem sądów powszechnych i administracyjnych.