Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 27 marca 2019 r. (sygn. III SA/Wa 1079/18) - Szatkowski, Mariusz (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
W komentowanym orzeczeniu Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie rozważył możliwość zastosowania zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 68 ustawy podatku dochodowym od osób fizycznych w stosunku do konkursów polegających na rywalizacji w ramach gry elektronicznej. W artykule przeanalizowano orzeczenie w kontekście uznania określonej formy aktywności z zakresu gier elektronicznych jako sport w rozumieniu ustawy o sporcie. Dopiero bowiem uznanie danego konkursu za konkurs z dziedziny sportu uzasadnia możliwość zastosowania zwolnienia przedmiotowego w stosunku do podatku dochodowego. Dodatkowo, wspomniane zostały wątpliwości przedstawiane przez doktrynę prawa sportowego odnoszące się do zasadności zawierania w akcie prawnym definicji legalnej sportu. Określone zostały także skutki, z jakimi wiąże się uznanie niektórych rodzajów współzawodnictwa e-sportowego dla tych aktywności, z uwagi na zrównanie ich ze sportem tradycyjnym, którego uprawianie i organizowanie uregulowane jest w ramach ustawy o sporcie.