Umowa o świadczenie usługi grania w chmurze z perspektywy prawa prywatnego międzynarodowego - Czerwiński, Miłosz (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Przedmiotem artykułu są rozważania na temat cloud gaming z perspektywy prawa prywatnego międzynarodowego. Omówiona została definicja i istota usługi grania w chmurze, a także przyczyny jej rosnącej popularności wśród graczy. Autor przede wszystkim dąży do ustalenia miejsca wykonania umowy, jurysdykcji krajowej oraz prawa właściwego dla umowy o świadczenie usługi grania w chmurze, posiłkując się w tym celu dorobkiem doktryny z zakresu prawa międzynarodowego oraz usług opartych na chmurze obliczeniowej ze względu na zbliżony rodzajowo charakter tych usług. Analizie poddane zostały unijne akty prawne regulujące prawnomiędzynarodowe aspekty umów o świadczenie usług, z naciskiem na zapisy zawierające wzmocnioną ochronę prawną dla konsumentów. Autor podjął próbę zdefiniowania miejsca wykonania umowy sprzedaży cyfrowego egzemplarza gry komputerowej w przypadku dystrybucji w chmurze.