Non-Fungible Token (NFT) jako przedmiot umowy - Jurczuk, Magdalena (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Celem artykułu jest próba prawnej klasyfikacji Non-Fungible Token jako przedmiotu cyfrowej transakcji. Ponadto, wykorzystując analizę wybranych przepisów prawnych i dokumentów, przeprowadza się również rozważania dotyczące prawnego charakteru umowy nabycia NFT. Non-Fungible Token jest cyfrowym aktywem, które może reprezentować różnorodne treści. Dzięki szerokiemu zastosowaniu nie podlega jednoznacznej klasyfikacji. Analiza wskazuje, że instrumentem prawnym najlepiej realizującym istotę tokena jest znak legitymizacyjny. W szerszym znaczeniu NFT można zaliczyć do mienia, a ściślej – prawa majątkowego. Umowę nabycia niewymiennego tokena można określić jako umowę zamiany odpowiedniej kryptowaluty na cyfrowe aktywo, składające się przynajmniej z oznaczenia token ID oraz adresu smart kontraktu. Ważnym obowiązkiem strony transakcji jest udzielenie informacji na temat właściwości tokena przed zawarciem umowy, a dokonując oceny NFT, należy analizować jego metadane oraz dostępne informacje.