Prawo dostępu do informacji publicznej w dobie niepewności konstytucyjnej i instrumentalizacji prawa - Woelke, Hubert (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Celem artykułu jest zbadanie obecnego stanu prawa dostępu do informacji publicznej w Polsce, z uwzględnieniem zwłaszcza przykładu list poparcia do nowej KRS. W opracowaniu odnosi się także prawo dostępu do informacji publicznej do prób instrumentalizacji prawa i zderza je ze sobą. Dzieje się to przez analizę teoretyczną prawa dostępu do informacji publicznej (w szczególności zakreślenie jego zakresu i ograniczeń), przywołującą doktrynę i orzecznictwo, a następnie odniesienie uzyskanych konkluzji do faktycznych zdarzeń związanych ze sporem o listy poparcia do KRS. Zagadnienie to ma z pewnością duże znaczenie w państwie, które konstytucyjnie opiera się na zasadzie demokratycznego państwa prawnego, świadczy bowiem o kondycji demokracji jako takiej.