Instytucjonalizacja budżetu obywatelskiego na szczeblu gminnym – ocena unormowań ustawowych - Jankowska, Karolina (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Przedmiot artykułu stanowi poddanie ocenie unormowań dotyczących budżetu obywatelskiego (partycypacyjnego) na szczeblu gminnym wprowadzonych nowelizacją z dnia 11 stycznia 2018 r. W tym celu wykorzystana została metoda dogmatycznoprawna, której przedmiot stanowiła analiza regulacji zawartych w Ustawie z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym. W opracowaniu przedstawiono różne stanowiska (zarówno afirmujące, jak i krytyczne) występujące w literaturze przedmiotu oraz doktrynie, odnoszące się do wprowadzonych przepisów, a także proponowane przez autorów zmiany poszczególnych unormowań. Problematyka niedawnej instytucjonalizacji budżetu obywatelskiego jest ważna ze względu na ostatnią (z 2022 r.) nowelizację jednego z artykułów go regulujących, która z punktu widzenia nauki prawa czyni istotnym dokonanie analizy również pozostałych przepisów.