Zdarzenia komunikacyjne w świetle najważniejszych zadań zarządcy drogi – analiza istoty oraz zakresu odpowiedzialności odszkodowawczej - Jusik, Michalina (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Podstawowy zakres obowiązków zarządcy drogi sprowadza się do zapewnienia tzw. bezpieczeństwa, oraz pełnej organizacji i porządku na drogach publicznych.. Wobec czego poszkodowany może domagać się roszczeń odszkodowawczych gdy zaistnieje związek przyczynowy pomiędzy brakiem realizacji ustawowych zadań przez zarządcę drogi, a powstaniem szkody w pojeździe. Podobnie kształtuje się zakres odpowiedzialności w przypadku szkód z udziałem dzikich zwierząt, gdzie na zarządcy drogi ciąży obowiązek dbania o bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego. Natomiast w sytuacji gdy w wyniku zdarzenia komunikacyjnego powstanie uszczerbek w nawierzchni drogi poprzez tzw. zanieczyszczenie oleistymi płynami paliw, wówczas na sprawcy szkody oraz jego ubezpieczycielu (w ramach umowy OC) ciąży obowiązek pokrycia należności odszkodowawczych względem zarządcy drogi, celem przywrócenia drogi do stanu poprzedniego.