Działanie zbiorowe pracowników concerted activity jako pozazwiązkowa forma organizacji i protestu pracowników w amerykańskim prawie pracy - Rozmysłowicz, Marta (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Działanie zbiorowe (ang. Concerted activity) jest fundamentalną instytucją amerykańskiego federalnego prawa pracy, która obejmuje zarówno uzwiązkowionych jak i nieuzwiązkowionych pracowników sektora prywatnego. Niniejsza praca stanowi zarys podstawowych cech tej instytucji i porównuje jej wybrane założenia w świetle polskiego zbiorowego prawa pracy. Pretekstem do owej analizy jest opierająca się na działaniu zbiorowym seria prób rozstrzygnięcia sporów z pracodawcą podjęta przez amerykańskich pracowników spółki Amazon w latach 2020-2022.