Problematyka art. 58 Ustawy z dnia 7 lipca 2023 r. o zmianie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz niektórych innych ustaw - Pelczar, Szymon (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Celem artykułu jest poruszenie problematyki art. 58 Ustawy z dnia 7 lipca 2023 r. o zmianie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz niektórych innych ustaw i wskazanie roli, jaką przedmiotowa regulacja odgrywa w systemie planowania przestrzennego. Metoda powzięta w niniejszej pracy polega na analizie i interpretacji normy obecnej we wskazanym przepisie. Wydaje się, że przedmiotowe opracowanie jako pierwsze w literaturze przedmiotu wskazuje na wagę treści art. 58.