Niezależność budżetowa sądownictwa administracyjnego w Polsce - Kiziuk, Natalia (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Artykuł podejmuje tematykę zasad ustalania i wykonywania budżetu Naczelnego Sądu Administracyjnego. Celem opracowania jest wykazanie, że sądownictwo administracyjne stanowi w kwestiach finansowych i budżetowych odrębny pion sądownictwa w Polsce, niezależny od władzy ustawodawczej i wykonawczej. Metody badawcze zastosowane w pracy to metoda dogmatycznoprawna, metoda opisowa oraz metoda statystyczna. Analiza przedstawionych w tekście aktów prawnych, a także analiza kwotowa i wyliczenia procentowe budżetu sądownictwa administracyjnego potwierdzają tezę przedstawioną powyżej.