The Role of Decision-Making Algorithms in Public Administration – Legal and Ethical Challenges - Sawicki, Jakub (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
Rosnące wykorzystanie algorytmów podejmowania decyzji w administracji publicznej wiąże się z istotnymi wyzwaniami prawnymi i etycznymi. Artykuł analizuje kluczowe kwestie związane z algorytmicznym zarządzaniem, w tym przejrzystość, odpowiedzialność oraz potencjalne uprzedzenia w procesach automatycznego podejmowania decyzji. Ponadto ocenia, z zastosowaniem metody analizy prawnej, czy algorytmy uczenia maszynowego mogą być zgodne z istniejącymi zasadami prawnymi i jednocześnie poprawiać efektywność zarządzania publicznego. Wyniki badań wskazują, że chociaż algorytmy mogą przyspieszać i usprawniać podejmowanie decyzji, ich natura utrudnia spełnienie wymogów przejrzystości i zasady legalności. Pojawia się w związku z tym argumentacja, że mechanizmy odpowiedzialności algorytmicznej, w tym ramy wyjaśnialności i nadzór regulacyjny, są niezbędne do zapewnienia sprawiedliwości i legalności w zautomatyzowanych decyzjach administracyjnych.